U bent hier: PERS » nieuwsberichten » De smaken en foodtrends van de toekomst ontdekken? Wedstrijd Gouden Tavola bekroont de firma’s De Beauvoorder, Nanuk, Bleuzé Interfood & The Wasabi Company

Nieuwsberichten

De smaken en foodtrends van de toekomst ontdekken? Wedstrijd Gouden Tavola bekroont de firma’s De Beauvoorder, Nanuk, Bleuzé Interfood & The Wasabi Company

De wedstrijd Gouden Tavola bekroont tweejaarlijks de meest opmerkelijke culinaire vernieuwingen en bepaalt mee wat er morgen op het bord van de consument ligt.  De wedstrijd wordt georganiseerd naar aanleiding van Tavola, de vakbeurs voor fijne en verse voeding, die sinds 1982 om de 2 jaar foodprofessionals uit retail, groothandel, speciaalzaken en cateringorganisaties uit meer dan 30 landen verzamelt.  Door haar focus op premium food & drinks, de pure productbeleving en haar 500 geselecteerde standhouders uit 20 landen, behoort Tavola tot de mooiste en meest hoogstaande foodbeurzen in Europa.   

STRENGE SELECTIE met 2 juryrondes 
Een professionele jury van ervaren aankopers selecteerde in 2 juryrondes de deelnemende producten om de felbegeerde Gouden Tavola toe te kennen. De 15 koppige jury bestaat uit leidinggevende aankopers, verantwoordelijken uit de gastronomie, product- en merkontwikkeling, de reclamewereld en leden van de vakpers.

In een eerste fase beoordeelden minstens 3 aankopers per productgroep en per verkoopkanaal het innovatieve aspect van elk product op basis van een argumentatie en een productstaal.  Na deze eerste screening van 123 producten, mochten 68 producten meedingen naar de prestigieuze Gouden Tavola awards.

In de finale ronde met degustatie werden alle facetten van de producten of concepten nauwgezet beoordeeld met als leidraad innovatie, maar ook criteria zoals smaak, verpakking, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.  

Voor de eindjurering 2020 mocht Tavola een beroep doen op het professionele oordeel en de enthousiaste medewerking van:

Thierry Cattoir - Remarkable, Peter Coucquyt - Foodpairing, Dirk De Schrijver - DM&S, Bob De Waele – Aula, Geert Erard - Rob The Gourmets’ Market, Anne-Françoise Laurent -  Delitraiteur, Patrick Lauret - Koresto, Lukas Lindemans - Belgocatering, Christophe Mauroo - Van Wonterghem Catering, Pieter Meeuwesen - Sligro, Annick Mievis - Colruyt, Jonny Peeters - ISS Catering, Sven Van De Voorde - Delhaize, Katrien Vandezande - De Terrine, Eldrid Vindevogel - Cru


4 CATEGORIEËN
Voeding komt via verschillende kanalen op ons bord terecht. De criteria voor vernieuwing zijn verschillend volgens het kanaal waarbinnen het product verkocht wordt. Een supermarkt hanteert andere criteria dan bijvoorbeeld een delicatessenzaak of een cateringbedrijf. De Gouden Tavola houdt hiermee rekening en daarom zijn er 4 verschillende categorieën.

12 LAUREATEN: 4 winnaars en 8 genomineerden
Binnenkort mag de consument enkele sterke nieuwe producten verwachten. De laureaten zijn stuk voor stuk unieke producten die via verschillende kanalen de consument zullen bereiken.

Afhankelijk van de trofee die ze behaalden, is dat in de delicatessenzaak (Gouden Tavola Delicatessen) of in zelfbediening in de supermarkt (Gouden Tavola Retail). Daarnaast is er ook nog een aanbod van producten die kant-en-klaar verkocht wordt, of nog bereid of verder bewerkt wordt in het foodservice kanaal (Gouden Tavola Foodservice). In de vierde categorie zijn het de producten die in traditionele bediening worden aangeboden, bijvoorbeeld bij de slager, traiteur of aan de koeltoonbank in de supermarkt (Gouden Tavola Traiteur).

Alle producten die de tweede juryronde bereikten, worden tentoongesteld in de centrale Rambla en vormen voor de bezoekers een perfecte uitvalsbasis om de beste nieuwigheden van Tavola te ontdekken. In hal 5 worden alle winnaars voorgesteld en kunnen de bezoekers proeven én hun stem uitbrengen op één van de bekroonde producten. Het product met de hoogste waardering van de bezoekers ontvangt na afloop van Tavola 2020 de Gouden Tavola Publieksprijs.

De winnaars van de Gouden Tavola 2020 zijn:

 

Winnaar Gouden Tavola Retail 2020: 
Wasabi Vodka – THE WASABI COMPANY

 

 

Wasabi Vodka is een gedistilleerde Britse graanalcohol met verse Engelse wasabi. Het heeft de vurigheid van verse wasabi met toetsen van mosterd en radijs en tonen van steranijs en peper.

 

Meer info: The Wasabi Company – Dorchester (UK) – stand 419
Tel +44 (0)1929 463824 – www.thewasabicompany.co.uk - contact@thewasabicompany.co.uk

 1e nominatie Gouden Tavola Retail 2020: Natuurlijk Vegan – VAN KOOLEN/DELIVA

 

 

 

Een mooie samenwerking tussen de firma Van Koolen en Deliva die inspeelt op de veganistische trend van dit moment. Dit vegan product is geen copy-vleesproduct maar heeft als basis ‘zwammen’. De producten zijn gemaakt van eigen geteelde groenten van de familie Koolen uit Nederland die op een lekkere en herkenbare manier onbewust het groenteverbruik zullen verhogen.


Meer info: Deliva NV – Genk - stand 6110
Tel: +32 (0) 89 62 93 00 – www.deliva.beinfo@deliva.be


 2e nominatie Gouden Tavola Retail 2020 (ex-aequo): Frutastic Veggie Powders - FRUBERO

 

 

 

Deze gevriesdroogde groentenpoeders voldoen aan een combinatie van concrete behoeftes bij de hedendaagse consument: convenience (makkelijk in gebruik), gezond, clean label, lang houdbaar en ook duurzaam: het product is 1 jaar houdbaar, bijgevolg wordt niet zoals in de verse variant voedsel weggegooid. Het is de eerste maal dat gevriesdroogde groentenpoeders in een consumentenverpakking op de Benelux markt worden gecommercialiseerd. Er zijn bovendien tal van toepassingen mogelijk oa. puree, brood en smoothies

Meer info: Frubero BVBA - Gullegem – stand 417D
Tel +32(0)472 17 51 54 - www.frubero.be - info@frubero.be

 

2e nominatie Gouden Tavola Retail 2020 (ex-aequo): Apple Chips - FRUITLAYER

 

 

Dankzij een uniek droogproces bekomt men krokante appelschijfjes, waarbij de smaak gegarandeerd blijft. Ook de kleur en het vitaminegehalte blijven behouden. Een 100% natuurlijk product, zonder toevoegingen. Fruit Layer is een jong bedrijf, gespecialiseerd in het maken van appelchips. Men gebruikt de Greenstar appel en Jonagold. Er worden enkel appels van Belgische bodem gebruikt waardoor de ecologische voetafdruk beperkt wordt. Deze gezonde snack is het ideale tussendoortje voor thuis, op het werk, op school of onderweg. Dankzij de hersluitbare verpakking, kan je genieten van de chips op elk moment van de dag.

Meer info: Fruit Layer – Asse - stand 579E
Tel +32(0)14 39 30 50 – www.fruitlayer.com - info@fruitlayer.com

 

Winnaar Gouden Tavola Delicatessen 2020: 
Sea Arch non-alcoholische gin – BLEUZÉ INTERFOOD

            

           


Sea Arch is een alcoholvrij alternatief voor Gin. De botanicals zorgen voor al het lekkere van een goede gin maar dan zonder de alcohol.

Zowel de smaakeigenschappen als uitstraling van dit product zijn uniek en bieden een echt alcoholvrij alternatief voor gin liefhebbers. Sea Arch volgt duidelijk de trend naar laag tot niet alcohol verbruik. Bij de productie worden alle 11 botanicals apart en op verschillende wijzen gedistilleerd om voor elke botanical telkens de optimale extractie methode te gebruiken en zo de meest delicate smaken en componenten op te vangen. Sommige worden gestoomd, andere geïnfuseerd en nog anderen worden in een koperen pot gedistilleerd. Er wordt neutrale graan alcohol gebruikt die nadien wordt opgevangen en hergebruikt zodat er minimale verspilling is.

Meer info: Bleuzé interfood NV - Kontich – stand 178
Tel +32 (0)34 50 93 11 - www.bleuze.besales@bleuze.be


1e nominatie Gouden Tavola Delicatessen 2020: Pur Pain Bio Croustini - BIO BAKKERIJ DE TROG

 

 

Biologische croustini’s op basis van uitval van baguettes. De sneetjes geroosterde baguette worden op smaak gebracht met olijfolie en mediterrane kruiden van biologische oorsprong. 100% bio en verpakt in een FSC hersluitbaar doosje van gerecycleerd karton.

Meer info: Bio Bakkerij De Trog - Ieper – stand 174
Tel +32 (0)57 48 54 19 - info@detrog.be - www.detrog.be

 

 

 

2e nominatie Gouden Tavola Delicatessen 2020: Pili Noten - JOKA

 

 

 

 

De meest verrassende noot op de markt met de meest vitamines.
Boterzacht  van textuur en te verkrijgen in 3 versies: Naturel met Himalaya zout, Matcha en Cacao.
De Pilinoten komen van de piliboom en vind je enkel in de Filipijnen aan de meest symmetrische, actieve en wellicht de mooiste vulkaan ter wereld: de Mayon vulkaan. Er zijn slechts 70.000 Pilibomen en ze kunnen niet gekweekt worden in plantages, daardoor komt deze noot in aanmerking voor het “WILD CERTIFICAAT”. De grote vrucht die ongeveer de grootte heeft van een kleine avocado wordt op 25 meter hoogte met de hand geplukt. De steen wordt manueel gekapt om de noot vrij te maken. Door de enorme energie die de noot bevat en de rijkdom aan vitamines, behoort de Pilinoot ook tot de super foods.

Meer info: JOKA BVBA – Brugge – stand 541A, 541B, 578

Tel +32 (0)50 31 20 04- www.jokajoka.cominfo@jokajoka.com

 

 

Winnaar Gouden Tavola Foodservice 2020:
Be Cuisine Vegan Chocomousse - NANUK  

 

 

Een echte Belgische chocolademousse zonder lactose, gluten, cholesterol,…,  geen allergenen behalve soya.

Een ware innovatie in het produceren op industriële schaal van vegan mousses, in het bijzonder van chocolademousse.

Meer info: NANUK NV – Moeskroen -  stand 487B

Tel +32(0) 56 48 18 00 – www.nanuk.beorder@nanuk.be


1e nominatie Gouden Tavola Foodservice 2020: Tube - DIDESS

 

 

Uniek – Eénvoud – Eén ingrediënt

Deze tubes zijn uniek door hun eenvoud, ze zijn gemaakt van slechts één ingrediënt. Via een speciale innovatieve techniek kan men van alle soorten noten, pitten of zaden tubes maken. Men heeft er bewust voor gekozen om geen smaakmakers zoals zout, kruiden of suikers toe te voegen, waardoor je echt een 100 % puur product krijgt. Hierdoor is het basisproduct neutraler van smaak en dat geeft de chef de volledige vrijheid om eigen smaken te verwerken. Een extra smaaksensatie kan toegevoegd worden door de tubes of het gerecht te benevelen met de bijgevoegde olie, op basis van hetzelfde product. De tubes bestaan in 3 smaken: hazelnoot, amandel en pompoenpit. Daarnaast voldoen de tubes aan alle hedendaagse verwachtingen van bewuste food producten: geen toevoegingen, 100% natuurlijk, veganistisch, vegetarisch, geen toegevoegde suikers, glutenvrij.

Meer info: Didess – Lille – stand 110
Tel +32 (0)14 55 35 20 - www.didess.beinfo@didess.com

 

2e nominatie Gouden Tavola Foodservice 2020 (ex-aequo): Mini Falafel Burger - OVI

 

 

 


De mini falafel burger is volledig vegetarisch. Het is de eerste volledig opgebouwde en kant-en-klare mini apero veggie hamburger op de markt. De samenstelling van deze vegetarische mini falafel burger bestaat uit edele grondstoffen zoals Parmezaan, tarwebroodje en Emmentaler kaas. Dit hapje voldoet tot in het kleinste detail aan alle voorwaarden en wensen van de vegetariërs zoals bijvoorbeeld microbieel stremsel in de kaas in plaats van stremsel van dierlijke oorsprong. Het burgertje heeft een diameter van 3,5 cm en een hoogte van 3 cm en kan eenvoudig opgewarmd worden in de oven of microgolfoven.

 

Meer info: OVI – Olen – stand 276

Tel +32 (0)14 21 30 51 – www.ovi.beinfo@ovi.be

 

 2e nominatie Gouden Tavola Foodservice 2020 (ex-aequo): Pépites - BONDUELLE  

 

  


Men heeft een unieke groente ontwikkeld door peulvruchten en groenten puur samen te voegen tot 1 groente korrel zonder andere toevoegingen buiten water. Dit product is glutenvrij, vol van eiwitten en koolhydraten en in iedere keuken toe te voegen. Je kan hiermee je creativiteit prikkelen in de keuken door de eindeloos veel mogelijkheden. Van voorgerecht tot dessert, van Franse tot Aziatische keuken. Voor Pépites selecteert Bonduelle de allerbeste groenten en peulvruchten die gedroogd worden, tot meel worden gemalen en vervolgens met water (zonder andere toevoegingen) worden gekneed tot een glutenvrij groentedeeg. Van dit groentedeeg worden korrels in verschillende vormen gemaakt en gedroogd. Pépites is verkrijgbaar in 3 varianten.

 

Meer info: Bonduelle Northern Europe – Kortemark – stand 663A

Tel +31 (0)40 261 88 33 – www.bonduelle.be

 

Winnaar Gouden Tavola Traiteur 2020:
Atelier Du Jardin Groentepaté – DE BEAUVOORDER 
 

 

 

 

Een gamma van plantaardige groentepatés made by “De Beauvoorder”. Grof van structuur, met pit maar toch voldoende smeuïg om te smeren. Trouw aan de traditie van vakmanschap, bereid met verse ingrediënten en volgens ambachtelijke methodes. Geen tapenade, geen dip, geen sneetje maar een paté, voldoende smeuïg om vlot te smeren en toch een beetje grof van structuur met pit. Gericht op de flexitariër op zoek naar variatie. Kleurrijk en smaakvol in 4 recepten: groen met spinazie, erwt en munt; rood met rode biet, appel en rozijn; geel met mango, pompoen en curry; oranje met paprika, zongedroogde tomaat en feta. Zonder toegevoegde suikers, zonder kunstmatige kleurstoffen of smaakversterkers. Te gebruiken als broodbeleg, als aperitiefsnack, als ingrediënt in een slaatje of pasta.

Meer info: De Beauvoorder – Veurne -  stand 629 - 638

Tel +32 (0)58 34 53 53 – www.debeauvoorder.beinfo@debeauvoorder.be

 

 

Voor verdere info mbt de Gouden Tavola: Delphine Cheneau -+32(0) 56 24 59 39 – delphinecheneau@kortrijkxpo.com  

 

terug naar overzicht