U bent hier: PERS » nieuwsberichten » Sector van de fijne & verse voeding krijgt ‘boost’ door vakbeurs Tavola (2016 - slotbericht)

Nieuwsberichten

Sector van de fijne & verse voeding krijgt ‘boost’ door vakbeurs Tavola (2016 - slotbericht)

Een echte topeditie. Het mag zonder overdrijven gezegd: exposanten en organisatie hebben kosten noch moeite gespaard om van Tavola 2016 een memorabele editie  te maken.  Van 13 tot 15 maart vond de 18e editie plaats in Kortrijk Xpo. Waar het allemaal begon in  1982 met 40 exposanten op een oppervlakte van minder dan 1 hal is Tavola 24 jaar later absoluut  uitgegroeid tot een Europese topbeurs op het vlak van fijne en verse voeding.
De prachtige standen, het warme welkom van de bezoekers bij de exposanten, de algemene decoratie,  het strikt professionele karakter…. Het was goed toeven in de sector van de fijne en verse voeding tijdens Tavola 2016.

INTERNATIONALE KARAKTER WORDT STEEDS DUIDELIJKER

Bij de 420 exposanten tellen we 60 % Belgische en 40 % buitenlandse bedrijven.  Deze zijn afkomstig  uit 11 verschillende landen waaronder diverse regio- en landenpaviljoenen.  Het opvallende  Franse paviljoen ‘Business France’, het village Gourmet ‘Eiland voor fijnproevers’, de groepsstand van Apaq-W onder het motto ‘lekker Waals’, vertegenwoordigingen uit UK via ‘Delicious Britain’  en ‘Produced in Kent’ en tenslotte de Hongaarse  delegatie via ‘Hungarian national trading house’.
 De nationale en internationale firma’s zien Tavola duidelijk als een ideaal lanceringsplatform voor hun producten in Europa.

Hetzelfde tekent zich manifest af bij de bezoekers: van de 16.470 professionele bezoekers (zondag :7.185 – maandag: 5.201 – dinsdag: 4.084) waren er 78 % Belgische bezoekers en 22 % buitenlandse bezoekers afkomstig uit 30 landen.

De hedendaagse consument is ook en voorál op vlak van voeding een echte wereldburger geworden en deze internationale  tendens is dus ook op Tavola steeds duidelijker. Vooral in de specialisatie van de beurs –hoogwaardige voedingsproducten – toont elke ‘natie’ met trots hun beste culinaire schatten. Het gezamenlijke aanbod tilt Tavola zonder twijfel naar een nóg hoger niveau!

GOUDEN TAVOLA: TRENDY EN VERRASSENDE INNOVATIES

Nieuwe smaken, verrassende productcombinaties, originele gebruiksmomenten… alles wat te maken heeft met innovatie op het bord of in het glas maakt de consument nieuwsgierig. De wedstrijd Gouden Tavola bekroont de beste innovaties in voeding en bepaalt mee wat morgen op het bord van de consument ligt.
De voedingsproducten komen  tegenwoordig via verschillende kanalen op ons bord terecht. De criteria voor vernieuwing zijn verschillend volgens het kanaal waarbinnen het product verkocht wordt. Een supermarkt hanteert andere criteria dan bvb een delicatessenzaak en een cateringbedrijf. De Gouden Tavola houdt hier rekening mee en deelt de wedstrijd op in verschillende categorieën:

  • Gouden Tavola Retail (producten aangeboden in zelfbediening)- winnaar: Paul’s Meat Kalfsspek - Sopraco
  • Gouden Tavola Traiteur (producten verkocht met traditionele bediening) – winnaar: Pickles – R&D Food Revolution
  • Gouden Tavola Foodservice (producten aangeboden via cateringorganisaties) – winnaar: Cocktail Foam -  R&D Food Revolution
  • Gouden Tavola Delicatessen (producten exclusief aangeboden via delicatessenzaken) – winnaar Shrubs by Ediks – Bleuzé Interfood

De bekroningen van de vakjury werden voor het doorgaan van de vakbeurs bekendgemaakt.  Het laatste woord was echter weggelegd voor de bezoeker van Tavola. Zij kozen tijdens de beurs de Flower Sprouts® van BelOrta als winnaar van de publieksprijs.

Flower Sprouts ® zijn een kruising tussen spruitjes en boerenkool. De groen-paarse mini kooltjes hebben krullerige  blaadjes en een knapperige beet. Ze hebben een zachtere smaak dan traditionele spruitjes en een frivool uitzicht.

PASSIE VOOR PRODUCT

Eén van de bezoekers vat zijn bezoek aan Tavola als volgt samen:

“In vergelijking met andere internationale beurzen is Tavola er een op mensenmaat. In slechts 1 dag ben ik op talrijke ontdekkingen en nieuwe producten gebotst. Bovendien heb ik Tavola kunnen bezoeken in een heel gemoedelijke sfeer waarbij het opvalt dat alle exposanten  heel grote inspanningen leveren om een prachtige stand neer te zetten. Exposanten waren stuk voor stuk enthousiast en ik kon als het ware de passie die ze voor hun product hebben ook ervaren. Het was mijn eerste maar zeker niet mijn laatste bezoek.”
Frank Steffen, Fondateur, Groupe Steffen  L-Steinfort

AFSPRAAK IN 2018
De volgende editie van Tavola vindt plaats in het voorjaar van 2018. Exacte data worden later bekend gemaakt. Dit persbericht in het Frans en Engels en foto’s in hoge en lage resolutie kan u downloaden vanaf de perspagina :zie http://www.tavola-xpo.be/nl/pers/downloads-pers/

Voor verdere vragen over Tavola kan u terecht bij Kortrijk Xpo – tavola@kortrijkxpo.com  - + 32(0)56 24 11 11.

 

terug naar overzicht